Kuchyňské nože Victorinox jsou navrženy tak, aby vydržely cokoli. Jsou ergonomicky vyvážené, jejich rukojeti padnou pohodlně do ruky. Čepele jsou tenké a ostré, takže povrch řezu bude pokaždé hladký a úhledný.
Účelem hladkého a ostrého okraje je to, aby ze syrového ovoce nebo masa na krájecí prkénko uniklo co nejmenší množství šťáv. Na rozpálené pánvi se hladký povrch kousku masa rychle uzavře. Šťávy, díky nimž maso získává chuť, tedy zůstávají uvnitř a maso nevysychá.
Ostrým kuchařským nožem lze nakrájet na tenké plátky i rajské jablko, křupavý chléb, nasekat pórek, okurku, nakrájet a naporcovat tvrdší druhy zeleniny, naporcovat maso nebo ryby, očistit a nasekat cibuli, stranou nože utřít česnek, nadrtit pepř apod.
Do rukou profesionálních kuchařů se nejčastěji dostávají zejména větší kuchařské nože
- mytí v myčce nádobí